Joves de Lliçà de Vall a Itàlia
Els dies 24, 25 i 26 de març un grup de joves de Lliçà de Vall, en Jose, l’Scarlett, l’Estel i en Jordi, acompanyats pel Tècnic de joventut, en Carles, vam participar en unes jornades de joves a Borgoricco, Itàlia. Allà vam parlar del futur de la joventut i dels problemes que ens anem trobant en l’elecció de les coses de la vida i com influeixen els diferents elements de l’entorn (família, amics, context socioeconòmic…).
Vam sortir de Lliçà de Vall dijous 24 a les 16h en bus cap a l’aeroport del Prat. Allà ens vam trobar amb el grup de Teleduca, que venien de Sabadell. Al vespre vam arribar a Venècia i des d’allà ens van conduir cap a l’hotel.
Allà ens vam trobar amb altres joves provinents de llocs diferents. A part de nosaltres i dels de Sabadell, a les jornades també hi col·laboraven uns que venien de Granada i uns altres de Lleida, dividits entre els del Consell Comarcal de Noguera i l’associació “La garsa”. Tenint en compte tots els italians del mateix poble o voltants que també s’hi afegien.
Van ser uns dies molt intesos, que es distribuïen en diferents activitats o tallers cadascun amb la seva finalitat. El primer dia, vam començar fent unes dinàmiques de coneixement que ens van ser útils per trencar el gel i poder perdre una mica la vergonya. El primer tallerque vam fer va ser realitzar un vídeo on cadascú responia unes preguntes determinades i que posteriorment tots podíem veure i comentar. Aquest vídeo va servir per fer una primera reflexió sobre com els joves participen i decideixen sobre la seva vida.
La segona activitat va separar en grups italians i espanyols per parlar d’un noi (o noia) imaginari, l’Hugo, i de la seva vida, què crèiem que li havia de passar dels 15 als 30 anys. Van sortir coses tant importants com qüestions relacionades amb els estudis, les relacions de parella i el sexe, les drogues, l’autonomia personal (econòmica, mobilitat…), la feina i la precarietat laboral… En acabat vam posar en comú els resultats i vam veure que l’Hugo italià tenia problemes molt similars a l’Hugo català i andalús.
La tercera activitat la vam fer el segon dia de la trobada. Els educadors van recopilar informació de les dues activitats anteriors i d’elles en van treure una llista de problemàtiques que els joves poden patir. D’aquí vam decidir entre tots quines eren les tres més importants: dubtes, recursos econòmics i precarietat laboral. Finalment vam debatre sobre cada tema en grups separats i vam posar en comú les idees que van sorgir.
La darrera tarda a Itàlia (dissabte a la tarda) vam fer una mica de turisme per Venècia.
Setmanes abans de la trobada a Itàlia els joves de Lliçà de Vall (i també els d’altres llocs) vam fer un seguit de reunions per preparar el viatge i per reflexionar sobre la participació juvenil, de la mà del tècnic de joventut, en Carles. Una d’aquestes trobades la vam fer al Kaliu conjuntament amb els joves de Sabadell i de Pineda de Mar que havien participat en projectes duts a terme per Teleduca (alguns joves de Sabadell i de Pineda no va poder venir a Itàlia a darrera hora).
L’experiència ha estat molt enriquidora, sobretot pel que fa al fet que malgrat no haguem solucionat el món, com se sol dir, hem conegut realitats paral·leles, gent d’altres llocs i d’altres entorns participatius i hem reflexionat i après sobre temes trascendentals per el desenvolupament personal.